Drevni su Rimljani raznolikost istarskih kulinarskih izvora nazivali "kraljevskim". Istarska kuhinja zasniva se na plodovima mora i plodovima bogatog istarskog tla te uobičajenim prirodnim sastojcima s puno mašte - žličica maslinovog ulja, mrvica mediteranskih začina, prstohvat brašna i soli te pokoja kapljica vode - čine čuda čak i za najosjetljivija nepca.
Samo neke od istarskih delicija koje se svakako isplati kušati su: istarski pršut i ovčji sir, tradicionalna manestra (složenac od povrća i dimljenog mesa), fuži (vrsta domaće tjestenine) sa piletinom, ili njoki s raguom od divljači, kobasica u vinu, pasutice (domaća tjestenina) s ribljim temeljcem, fritaja (frittata) sa divljim šparogama ili gljivama, lazanje sa tartufima, jaretina pripremljena na otvorenoj vatri, radič s tvrdo kuhanim jajima i grahom, široki izbor plodova mora (pripremljenih na roštilju, kuhanih, prženih, pečenih) te specijaliteti od plodova mora kao što su brudet i buzara.
Neke od najpoznatijih vrsta istarskih grapa, odnosno tradicionalno izrađenih rakija su: ruda (od gorke biljke rude), medica (rakija od meda), biska (biljna rakija s bijelom imelom te četiri druge vrste biljaka), no postoje i mnoge druge vrste rakija sa kantarijonom, višnjama, mentom, orasima...