Događanja

Kulturne manifestacije poput: Međunarodnog festivala orgulja - Organum Histriae, Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Mediteranskog kiparskog simpozija u Labinu, međunarodnih kazališnih festivala PUF i MKM u Puli te Zlatnog lava u Umagu, Festivala rane glazbe u Dvigradu te Sajma knjiga u Puli poznate su i daleko izvan granica Istre.

U Eufrazijevoj bazilici u Poreču redovito se organiziraju koncerti kao i razni susreti zborova poput Naš kanat je lip ("Naša pjesma je lijepa"), Mundial festival fotografije u Rovinju, Susret harmonikaša u Puli, Annale u Poreču te brojna druga kulturna događanja.

Dva najznačajnija Hrvatska filmska festivala održavaju se u Isti; Motovun film festival, koji se održava na ulicama i trgovima Motovuna, srednjovjekovnog utvrđenog gradića na brdašcu u blizini rijeke Mirne; te Pula film festival koji se odvija u pulskoj Areni - najvećoj pozornici na otvorenom.

Pulska arena također je domaćin brojnih koncerata nekih od najpopularnijih svjetskih klasičnih i pop glazbenika poput Stinga, Zucchera, Jamesa Browna, Placida Dominga i mnogih drugih.